Guvernul României consideră Sănătatea o prioritate.
Așa cum prevede Programul de Guvernare, când vorbim despre domeniul sanitar al României, pacientul este pe primul loc.
Avem nevoie de un sistem eficient și modern, dar atent cu toate categoriile sociale de pacienți. Pentru a ne asigura că toți acești factori sunt respectați, este necesar să avem sprijinul tuturor salariaților din sistemul public de Sănătate.
De aceea, la inițiativa premierului României, doamna Viorica Dăniclă, am demarat un proces ce are la bază dialogul și munca în echipă cu reprezentanții salariaților din sistem – federațiile sindicale. În acest fel, Guvernul nu are doar rolul de administrator, ci se implică activ, alături de partenerii săi sociali.
Măsurile pe care și le-a asumat Guvernul au fost duse la îndeplinire în proporție de 90 %: creșterea salariilor medicilor și personalului din sistem, dotarea unităților sanitare cu echipamente, investiții în infrastructura spitalicească.
Astăzi, la Guvern, am avut o ședință de lucru în care am pus la aceeași masă factorii de decizie din sistemul medical și Guvern, pe de o parte, și liderii Federației Sanitas, pe de altă parte.
Concret, la discuții au luat parte cei din conducerea federației, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, președintele CNAS, Adriana Cotel și secretarii de stat Adrian Rândunică (Ministerul Muncii) și Daniela Pescaru (Ministerul Finanțelor Publice). Temele abordate nu pot fi rezolvate de o singură persoană sau instituție. De aceea, e nevoie de o echipă extinsă.
Vrem ca toți românii să beneficieze de servicii medicale de calitate iar personalul sanitar ce asigură aceste servicii să arate implicare. Pe de altă parte, ne dorim să aibă condiții de muncă adecvate unui stat al Uniunii Europene.
În cadrul ședinței de lucru, sindicatele au prezentat următoarele solicitări:
- Asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul de stat, prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
- Calcularea sporurilor pentru conditii de muncă la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială.
- Negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului – Sănătate.
- Eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea Regulamentului de sporuri.
S-au formulat următoarele concluzii:
- În ceea ce privește asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul de stat, prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, cei prezenţi au căzut de comun acord că acestea trebuie să fie acoperite prin transfer de la Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, la o poziţie distinctă. În acest sens, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor elabora un act normativ.
- Negocierile Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate. Activităţi sanitar- veterinare vor fi reluate, cu posibilitatea păstrării tuturor drepturilor deja câştigate. În acest context, s-a reiterat necesitatea modificării HG 250/1992 care reglementează zilele de concediu de odihnă din sistemul bugetar.
- Prima întâlnire a grupului de lucru a fost stabilită pentru perioada 22-24 aprilie 2019.
Mai sunt câteva cuvinte pe care vreau să le adaug.
Știu și eu, dar și colegii mei din Ministerul Sănătății sau Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, că mai sunt lucruri de făcut, că mai sunt disfuncționalități. Că în unele spitale curățenia lasă de dorit. Că nu sunt cearșafuri sau sunt rupte, că nu sunt dezinfectanți sau medicamente. Tocmai pentru ca aceste neajunsuri să fie îndreptate, este nevoie de dialog, de o echipă lărgită a celor care pot lua măsuri. Sunt lucruri care trebuie remediate, astfel încât pacientul să se simtă „la stat” ca „la privat”. Și să simtă că este, într-adevăr, pe primul loc!
De aceea am și inițiat acest grup de lucru. Punem pe hârtie toate probleme și le găsim rezolvare.