Palatul Parlamentului găzduiește, începând de azi, o expoziție-mărturie: „Viorica Agarici. Erou în două țări, punte între două religii”, organizată de Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Neamț.
Holul de la intrarea în sala de ședințe a Camerei Deputaților a devenit decorul unui moment tragic din istoria noastră, dar care a dezvăluit sufletul ales al doamnei Agarici, supranumită și „eroina din Roman”.
Două vagoane ce reconstituie simbolic „Trenurile morții” cu care erau transportați deținuții evrei spre lagăre sunt expuse chiar la intrarea în sala de ședințe!
Ele amintesc de perioada neagră a nazismului, când Viorica Agarici s-a opus trecerii garniturilor în care mii de oameni erau transportați în condiții inumane. În calitatea sa de președinte al filialei Roman a Crucii Roșii, ea s-a luptat să oprească trenul și să le acorde ajutor condamnaților. Întreaga poveste, aici.
La evenimentul de la Palatul Parlamentului au fost prezenți ambasadorul Israelului la București, Excelența Sa, David Saranga, precum și membri ai comunității evreiești.
“Astăzi, trăim într-o lume în care xenofobia, antisemitismul şi intoleranţa există în Europa şi acesta este un lucru foarte îngrijorător nu numai pentru noi ca evrei sau pentru noi statul evreu, ci este îngrijorător şi pentru Europa. Este îngrijorător fiindcă toleranţa este la baza ideii europene şi dacă Europa nu o să lupte împotriva acestor fenomene este ceva ce trebuie făcut.
În acest context, ce se întâmplă astăzi cu România sau cu activitatea României în acest domeniu de a lupta cu antisemitismul, cu intoleranţa este ceva care este văzut într-un mod foarte pozitiv în întreaga lume şi mai ales în Israel, vorbim de înfiinţarea Muzeului Holocaustului.
Mâine Guvernul o să organizeze la Bruxelles o conferinţă privind antisemitismul, vorbim de educaţie şi de alte lucruri pe care Guvernul român le-a făcut”, a declarat ambasadorul Israelului.
Printre cei care au participat la deschidere s-au mai numărat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, Liviu Beriş – supravieţuitor al Holocaustului şi nepoata Vioricăi Agarici.
Inițiatorul vernisajului, președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a vorbit despre Viorica Agarici și gestul ei.
„Istoria are momente de grație, când oameni obișnuiți, dar de înaltă ținută morală, prin faptele lor îi redau umanității demnitatea. Suntem aici pentru a ne aminti, prin această expoziție, de un astfel de moment și un astfel de om: doamna Viorica Agarici. Un gest ca al doamnei Viorica Agarici ne salvează pe noi toți ca societate. Ceea ce facem acum este foarte puțin față de eroismul acestei doamne. Dar nu avem voie să uităm!”, a spus Ionel Arsene.
Reprezentații județului nu au vrut să lipsească de la acest eveniment.
Expoziția va fi relocată în câteva luni în Gara din Roman. Este cetățean de onoare al municipiului și are aici un bust care ne amintește de acea zi….
Sunt extrem de încântată și de onorată că am luat parte la acest moment special și îi felicit pe organizatori, Consiliul Județean și Complexului Muzeal Neamț!
Nu numai pentru că au adus județul Neamț în lumina reflectoarelor, ci și pentru acest omagiu adus unei persoane demne de tot respectul și admirația mea. Doamna Agarici este un exemplu de curaj și omenie, o adevărată romașcană! Mereu m-au impresionat personalitățile puternice, iar Romanul nu a dus lipsă de ele de-a lungul vremii. Un loc drag mie, cu oameni curajoși, cu principii sănătoase și caractere tari.
Pingback: La mulți ani, Romanul meu drag! - Oana Bulai
Pingback: Votul direct înseamnă democrație - Oana Bulai