Crizele care s-au suprapus în ultimii ani au făcut ca traiul să fie tot mai greu. Prețurile au crescut exagerat de mult, costul traiului zilnic este tot mai mare, presiunea asupra românilor se accentuează.
Pentru a face față acestei perioade, PSD a propus mai multe măsuri de sprijin pentru români. Multe dintre acestea au reprezentat un ajutor mai mult decât necesar pentru milioane de oameni. Desigur, aceste măsuri au fost în limita permisă de buget.
Ceea ce vedem acum este că analiștii, economiștii și alți specialiști ne spun să economisim, să ne chibzuim, să ne drămuim fiecare cheltuială în parte.
Însă, de zeci de ani, noi, românii, asta facem. Economisim, suntem chibzuiți, ne gândim la ziua de mâine atunci când facem anumite cheltuieli.
În tot acest peisaj sumbru, sunt anumiți actori care continuă să facă profituri uriașe. Sunt băncile, pe de o parte, și marile lanțuri de hipermarketuri, pe de altă parte. Profiturile pe care le-au făcut în ultimii doi ani au rămas la un nivel foarte ridicat.
Pentru mulți, hipermarketurile reprezintă o dovadă de civilizație, prosperitate, bunăstare. Da, ele chiar aduc prosperitate și bunăstare, dar doar pentru patronii lor, după cum o arată și profiturile din ultimii ani.
Când vine vorba despre economia locală, efectele lor sunt mai degrabă negative: eliminarea de pe piață a micilor magazine / micilor furnizori / micilor producători locali, dar și sabotarea produselor românești.
Consider că, mai ales în această perioadă, ar trebui ca și atitudinea marilor lanțuri de hipermarketuri să se schimbe. Dacă românii fac sacrificii uriașe pentru a putea cumpăra produsele lor, atunci pot și ei să contribuie cu ceva la economia României.
Dacă fac profituri uriașe în țara noastră, ar trebui ca produsele pe care le comercializează să fie cu preponderență românești. Așa ar ajuta producătorii locali, antreprenorii români, economia țării noastre (de unde ei câștigă bani frumoși).
Nu doar românii trebuie să susțină economia românească într-o perioadă de criză, ci și marile lanțuri de magazine. Se poate acest lucru printr-o schimbare a atitudinii acestora față de țara noastră, față de producătorii noștri și mai ales față de produsele românești.
Avem în țară fructe și legume mai bune decât cele din Turcia, Spania sau de unde le mai aduc. Avem crescători de animale care pot asigura produsele necesare.
Dacă nu vor să o facă de bună voie, poate că o soluție ar fi aceea de a reglementa acest lucru prin lege.