Motto: „Viorica Agarici a reabilitat specia umană, demonstrând că, dacă există pe lume fiare cu chip de om, apoi se află şi exemplare nobile, care merită denumirea biblică de «fiinţe create după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu»” (Moses Rosen)
Palatul Parlamentului va fi miercuri, 6 februarie, gazda unui eveniment special, inițiat de Consiliul Județean Neamț. Este vorba despre vernisajul expoziţiei muzeale „Viorica Agarici“, realizat cu susținerea Complexului Muzeal Județean, sub Patronajul Parlamentului României – Camera Deputaţilor.
Expoziția constă în reconstituirea estetică și simbolică a vagoanelor „Trenurilor Morții“ cu care evreii erau transportați către lagărele de exterminare.
Cine a fost Viorica Agarici?
Poate că mulți știți deja…Dar este o onoare pentru mine să scriu aceste rânduri, pentru că o asemenea lecție de umanitate rar ne este dat să vedem. Și pentru că Viorica Agarici reprezintă un model demn de urmat.
Pe 3 iulie 1941, în calitate de președinte al Filialei Crucii Roșii din Roman, ea s-a opus trecerii trenului încărcat cu mii de evrei români ce erau transportați în condiții inumane spre lagărul din Călărași.
„Trenul morții” a fost oprit chiar de Viorica Agarici, care s-a așezat, potrivit istoricilor și martorilor, în fața locomotivei și a strigat că „doar cu prețul vieții ei” va putea pleca mai departe. Auzise suspinele celor închiși în vagoane și strigătele lor disperate după apă…
„O femeie simplă, dar autoritară”
În tren erau mii de oameni. Obloanele erau trase, iar în interior nu putea intra aer. Pe drum, sute de oameni au murit. De altfel, când s-au deschis ușile trenului, în gara din Roman, Viorica Agarici, medicii și infirmierele au rămas împietriți de cele văzute. Imaginile sunt descrise chiar de ea: „Într-un strat gros de murdărie de om și de sânge zăceau zeci și zeci de oameni în fiecare vagon, goi, înnebuniți, lipiți între ei ca sardelele, morți, muribunzi și vii împreună…Duhnea îngrozitor…”
I-au scos din tren, i-au îngropat pe cei care muriseră și i-au îngrijit pe cei aflați încă în viață, dar care erau extrem de slăbiți. Vagoanele au fost dezinfectate. Unii dintre supraviețuitori și-o amintesc foarte bine pe doamna Agarici.
“După foarte puțin timp, trenul s-a oprit în gara Roman. Ajutat de alții, m-am dat jos din tren. Eram gol pușcă. Tot ajutat de alții am fost pus să fac un duș cald. Mi-a făcut bine, foarte bine. După aceea o doamnă de la Crucea Roșie ne-a adus bucăți de zahăr și căni cu apă curată, am revenit la viață. Mai târziu am aflat că numele ei era doamna Agarici. O femeie simplă, dar autoritară. Un nume care merită să fie binecuvântat mereu și mereu. Un om de bine! O femeie cu suflet mare!”
Pentru eroismul ei, a fost inclusă pe lista celor „Drepți între popoare”.
„Drept între popoare” este un titlu acordat de statul israelian eroilor evrei sau ne-evrei care, în perioada Holocaustului, și-au riscat viața, familia și averea „pentru a-și păstra omenia și iubirea aproapelui, ajutându-i și salvându-i pe evreii prigoniți”. Titlul este acordat atât celor în viață, cât și post-mortem, prin intermediul Institutului Yad Vashem, în baza unei legi speciale.
Pe lista celor „Drepți între popoare”, România are, oficial, 53 de nume, iar Viorica Agarici este primul dintre ele.
Numele ei a rămas legat de municipiul Roman și este sinonim cu dăruirea, curajul și omenia. Și-a pus în slujba comunității romașcane toată energia, ocupându-se de școli și orfelinate. A donat bani și s-a implicat în ridicarea mai multor instituții de învățământ.
Așadar, evenimentul de la Palatul Parlamentului este cu totul special și sunt mândră de colegii de la Neamț pentru că au avut această inițiativă!
Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț și inițiatorul vernisajului, spune că oameni ca Viorica Agarici au menirea de a reda umanității demnitatea și de a ne salva pe noi toți, ca societate.
La expoziția de la Palatul Parlamentului sunt invitați diplomați, parlamentari, membri ai Guvernului României, membri ai comunităților evreiești din țară și străinătate precum și reprezentanți ai instituțiilor de cultură.
Vernisajul rămâne deschis pe perioada Reuniunii informale a miniștrilor Afacerilor Interne și a miniștrilor Justiției ai țărilor UE (JAI), organizată de Ministerul Justiției în cadrul Președinției Rotative a României la Consiliul Europei.
Ulterior, expoziția va fi relocată în Gara din Roman, acolo unde se află de câțiva ani bustul Vioricăi Agarici. Așa cum se știe, romașcanii au declarat-o, în 2011, cetățean de onoare al municipiului.
Sper să puteți cât mai mulți să vedeți această reconstituire și să vă gândiți la doamna Viorica Agarici!
Pe 27 ianuarie am marcat 74 de ani de la eliberarea lagărulului nazist de la Auschwitz, iar pe 18 februarie se împlinesc 40 de ani de când eroina de la Roman părăsea această lume căreia i-a oferit atât de mult!
Pingback: Expoziția „Viorica Agarici” a adus județul Neamț în inima Capitalei - Oana Bulai