O ie de nota 10!

O ie de nota 10!

Acum câțiva ani, ziua de 24 iunie a fost desemnată Ziua iei. M-am bucurat că acest simbol a primit în sfârșit recunoaștere. Pentru că o ie nu este o simplă cămașă brodată. Și cred că suntem printre puținele țări care au un veșmânt cu valoare de document.

O ie poarta în firele ei generații întregi din zona respectivă. Poartă apele locului, dragostea fetelor, bogăția câmpului și cântecul păsărilor.

Spunea cineva că semnele de pe ia românească sunt un alfabet care vorbește despre noi ca neam, despre ce am fost și ce am putea fi. Adevărat. De aceea, ia merita o zi și merită să o cinstim și să o sărbătorim.

În acest an, vreau să celebrez într-un mod special Ziua iei.

Voi oferi câte o ie tradițională de Neamț primelor trei fete clasate la examenul de bacalaureat în județul nostru.

Este un cadou simbolic, pe care sper să îl poarte cu drag, așa cum, cândva, l-au purtat străbunicile și bunicile lor.

Sunt un om al faptelor, de aceea prefer să acționez, nu doar să vorbesc. Așa am fost mereu. Apreciez munca, rezultatele și încurajez performanța.

Arta țesutului în județul Neamț. Foto: viziteazaneamt.ro

O ie presupune multă muncă, migală, talent și, mai ales, dragoste pentru tradiția și istoria noastră. Iar tinerele care le vor primi merită din plin un dar, chiar și simbolic, pentru stăruința, seriozitatea și efortul lor.

Este important să vedem lucrurile pozitive de lângă noi și să le apreciem.

Chiar și numai cu vorba. Este important să încurajăm, să ajutăm, să nu uităm să ne bucurăm și, mai ales, să nu uităm să fim oameni. Iar Ziua iei este motiv de apreciere, bucurie și, iată, încurajare sau ajutor. Pentru că voi cumpăra iile de la un meșter popular din Neamț, ajutându-l să își vândă creațiile. Sunt fire care ne leagă unii de alții, trebuie doar să vrem să le vedem.

Am să vă țin la curent cu acest demers. Rezultatele finale la examenul de bacalaureat se vor afișa pe 13 iulie, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației. Atunci vom afla cine sunt și primele trei tinere din Neamț cu cele mai mari note. Poate vor fi trei note de 10, cine știe? Ca anul trecut.

Sper să fie o bucurie la fel de mare pentru cele care le vor primi, așa cum este pentru mine că le ofer. Pentru că e din toată inima!

Foto: România revoluționară, Constantin Daniel Rosenthal

Share This

1 comment

  1. Pingback: Două ii de nota zece - Oana Bulai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *