Trebuie să avem grijă de toți copiii! Și de campioni, dar și de școlarii cu nevoi speciale!

Trebuie să avem grijă de toți copiii! Și de campioni, dar și de școlarii cu nevoi speciale!

Dacă viața e uneori nedreaptă, noi nu avem dreptul să fim astfel! Bănuiesc că ați întâlnit cu toții copii care își duc viața într-un cărucior. Pe care părinții îi aduc la școală nu de mână, ci împingând-i din spate. Sau școlari care, ca să ajungă în clasele de la etaj, sunt ajutați de colegii lor sau de profesori.  

Legea 38 pe 2019, publicată deja în Monitorul Oficial, completează Legea Educației Naționale și pune  accentul pe reintegrarea în colectivitate a copiilor cu nevoi speciale, dar și pe susținerea financiară a performanțelor școlare.

Sunt patru modificări aduse Legii Educației.

Poate mizele acestor schimbări unora li se vor părea mici; dar eu cred că sunt foarte importante. Până acum, legea stabilea că pentru copiii cu nevoi educaționale speciale sau care nu se pot deplasa, se pot organiza ore pe lângă unitățile de asistență medicală sau acasă.

Dar copiii ar trebui să poată face ore la școală. De aceea, se extinde responsabilitatea școlii și a comunității. Noua lege stabilește că pentru copiii cu dizabilități locomotorii, școlile vor fi dotate cu lifturi, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, orele se vor desfășura la parter.

Practic, arătăm mai multă grijă față de problema reală a copiilor cu cerințe educaționale speciale sau nedeplasabili din motive medicale. Părinții aflați în această situație știu foarte bine ce înseamnă acest lucru.

Cele două măsuri exprimă și aplică, totodată, ideea de solidaritate. Copiii cu dizabilități neuromotorii vor putea învăța printre colegii lor. Este o diferență majoră față de varianta inițială a legii și este o măsură cu puternic impact social și psihologic. Și cu toții vom avea ceva de învățat de aici.

O altă modificare importantă se referă la bursele școlarilor.

Dacă până la această modificare, legea putea fi interpretată, despre bursele elevilor scriind că acestea „se pot acorda”, acum lucrurile sunt limpezi. „Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, de burse de merit, de burse de studiu și de burse de ajutor social.” Orice ambiguitate a dispărut! Toți elevii care merită burse, le vor primi!

Cuantumul minim al bursei de performanță, al bursei de merit, al bursei de studiu și al bursei de ajutor social se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului.

E normal să sprijinim performanța școlară a elevilor, și o facem! Dar mai avem o mare răspundere: copiii din familiile cu venituri reduse. Pentru ei sunt bursele de ajutor social. Dincolo de  protecția socială, aici vorbim despre egalitatea de șanse, un principiu în care și eu cred cu tărie!

Din toamnă, elevii vor studia și nutriția.

Noua variantă a legii aduce o schimbare în privința orelor de educație pentru sănătate. Acestea vor avea și o componentă referitoare la nutriție. Noua strategie va fi transpusă în planurile-cadru de învățământ începând cu anul școlar 2020-2021.

Era nevoie să adaptăm programa și să ne educăm tinerii și în acest domeniu. Nutriția a devenit o componentă importantă a vieții noastre. Studiul nutriției nu este doar un „trend”; știți cu toții cât de important este pentru sănătatea organismului hrănirea corectă.

Tineretul este una dintre prioritățile Guvernului, iar educația este privită, firesc, ca un factor strategic de dezvoltare. Prin aceste noi modificări, se respectă principiile asumate în Programul de Guvernare: egalitatea de șanse în educație, îmbunătățirea performanțelor, abilităților și competențelor tuturor copiilor și tinerilor. Accesul la un sistem de educație de calitate, relevant și incluziv sunt cheia pentru creștere economică și prosperitate.

Foto: pxhere.com

Share This

1 comment

  1. Pingback: Educația și Sănătatea, prioritare în Bugetul pe 2019! - Oana Bulai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *