Avem datoria să le oferim tuturor copiilor din România o copilărie fericită

<strong>Avem datoria să le oferim tuturor copiilor din România o copilărie fericită</strong>

România se confruntă cu o realitate tristă când vine vorba despre copii. Potrivit celor mai recente date, ţara noastră are cei mai mulţi copii din Uniunea Europeană expuşi la sărăcie şi excluziune socială.

Aproape un sfert din copiii din Uniunea Europeană sunt expuşi riscului de sărăcie şi, implicit, de excluziune socială. Cea mai ridicată pondere a copiilor aflaţi în această situaţie o are România (41,5%), urmată de Spania la mare distanţă (33,4%) şi Bulgaria (33%).

Sărăcia în rândul copiilor rămâne o problemă gravă în România şi este un fenomen care nu favorizează o societate durabilă, inclusivă şi echitabilă. Sărăcia în timpul copilăriei poate avea repercursiuni şi asupra vieţii de adult.

Avem datoria să le oferim tuturor copiilor din România o copilărie fericită.

Ce înseamnă asta?

O copilărie fericită este copilăria trăită în siguranţă şi pace, alături de familia ta. Fără sărăcie, violenţă şi frică. Înseamnă părinţii care ştiu să te asculte când ai un necaz şi ştiu să te încurajeze, când obstacolul pare de netrecut.

Copilăria fericită este atunci când ai timp şi de şcoală, şi de joacă, iar dreptul la educaţie îţi este garantat şi asigurat.

Aşa, cu bunătate, căldură şi şanse egale de dezvoltare, cresc, învaţă şi se formează oamenii oneşti, cu suflet bun, oamenii fericiţi. Și aceşti oameni, la rândul lor, vor avea copii fericiţi.

Aceeaşi atenţie, afecţiune şi dragoste pe care o primesc copiii în cadrul familiilor trebuie să o resimtă şi copilaşii aflaţi în centrele de plasament. Ei au dreptul la oportunităţi egale cu ceilalţi copii, au dreptul la o viaţă mai bună, la perspectiva unui viitor mai luminos.

Cred că trebuie sporit considerabil nivelul investiţiilor naţionale în domeniul protecţiei sociale şi al sprijinirii eforturilor statului de a urmări şi a monitoriza progresele înregistrate în vederea reducerii sărăciei.

Trebuie să întârim politicile care pot contribui la reducerea sărăciei în rândul copiilor şi aici mă refer la politica de coeziune, care să ne ajute să eliminăm diferenţele de dezvoltare între urban şi rural, între zonele dezvoltate şi mai puţin dezvoltate.

Este în interesul pe termen lung al fiecărui stat să investească în copii şi în protecţia socială ce ţine cont de particularităţile lor, pentru a preveni, gestiona şi depăşi sărăcia care le ameninţă bunăstarea.

Toţi copiii au dreptul la un nivel de trai care să le asigure dezvoltarea deplină.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *