„A învăța că în viață, mai ușor se poate învinge ura cu dragostea, minciuna cu adevărul și violența cu abnegația, ar trebui să fie un element fundamental în educația oricărui copil”, spunea Mahatma Gandhi.
Proiectul de lege privind interzicerea bullying-ului în școli, votat în Parlament!
Senatul a adoptat săptămâna trecută Legea pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, care prevede că „În unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violența psihologică – bullying.”
În România, unul din 4 copii era hărțuit sau agresat în fața colegilor.
Conform studiului ”Bullying-ul în rândul copiilor. Studiu sociologic la nivel național“ realizat de către Organizația Salvați Copiii, unul din 6 era bătut în mod constant. 7 din 10 copii au fost martori ai bullying-ului, iar 3 din 10 erau excluși din grupul din care făceau parte.
Numărul de cazuri de violență în școli a scăzut!
Ministerul Educației afirmă că numărul de cazuri de violență în școli a scăzut semnificativ, în anul școlar 2017-2018 înregistrându-se 6.900 de astfel de cazuri, comparativ cu anul școlar 2013-2014, când au fost înregistrate 22 de mii de cazuri de violență psihologică.
Copiii, la vârste mici, imită tot ceea ce văd. Ei nu au capacitatea necesară de a face diferența dintre ce e o glumă sau o joacă. Dacă, spre exemplu, în glumă, un elev mai mare îl tachinează pe alt elev, pentru că așa i se pare lui mai interesant, ceilalți copii din anturaj vor face la fel. Din păcate, acest lucru poate duce la un comportament violent. Pentru a fi acceptați cu mai multă ușurință în colectivitate, unii dintre ei bruschează alți copii, îi împing, îi lovesc, ori le găsesc tot felul de porecle jignitoare.
Violența umană, în ADN-ul nostru?
Cred că violența umană, indiferent de forma sau de contextul în care se manifestă, nu se află scrisă în ADN-ul nostru. Mai degrabă are legătură cu mediul social în care trăim.
Astfel, cei mai mulți dintre copiii-agresori sunt la rândul lor victime, căci provin din familii sărace, dezorganizate, ori sunt lipsiți de îngrijirea afectivă a părinților.
Violența în școli, este din păcate, o realitate pe care foarte mulți copii o trăiesc!
Sunt foarte multe cazuri de bullying nedescoperite, pentru că multora le este teamă să recunoască. Ei sunt fie amenințați de către cei care îi umilesc, fie le este rușine să spună.
Motivele pentru care unii copiii sunt adesea umiliți ori hărțuiți sunt legate de aspectul fizic, apartenența la o anumită rasă, etnie, religie, statut social. Aceste aspecte pot duce în timp la dezechilibre psiho-emoționale grave: lipsa încrederii în sine, scăderea notelor la învățătură, depresia, abandonul școlar.
Copiii implicați în acțiuni de bullying vor beneficia de evaluare și asistență psihologică!
În modificarea Legii educației se arată că, „elevii care au săvârșit acte de violență psihologică-bullying, precum și cei care au fost victimele acestui comportament, vor beneficia de evaluare și asistență psihologică adaptată pe parcursul semestrelor”.
Violența nu trebuie tolerată sub nicio formă, căci ea naște la rândul ei violență!
”Le datorăm copiilor noștri, cei mai vulnerabili cetățeni ai oricărei societăți, o viață lipsită de violență și teamă”, spunea Nelson Mandela.
Foto: pixabay.com