Lupta pentru drepturile femeilor continuă!

Lupta pentru drepturile femeilor continuă!

Sub ochii noștri are loc una dintre cele mai importante mișcări pentru drepturile femeilor. Din păcate, această luptă are loc în urma unei tragedii.

O femeie de 22 de ani din Iran a murit, vineri 16 septembrie, la câteva zile după ce a fost arestată de așa-zisa poliție a moralității din Iran pentru că nu respecta regulile vestimentare impuse de regimul fundamentalist. Mahsa Amini a fost bătută într-o dubă de poliție după ce a fost ridicată de pe stradă pentru că nu purta vălul.

Este vorba despre un nou episod de brutalitate a autorităților iraniene împotriva femeilor, acestea fiind tot mai frecvente în ultimele săptămâni. Însă, de această dată moartea unei tinere minunate a reprezentat scânteia care a pornit protestele pentru apărarea drepturilor femeilor.

Moartea ei a stârnit manifestații publice în Iran, în principal din partea femeilor, împotriva unui regim care le-a ținut suprimate și le-a negat drepturile fundamentale. Aceste femei incredibil de curajoase își riscă viața pentru a ieși pe străzi pentru a-și arde vălul și a-și tunde părul în solidaritate cu Mahsa Amini. Mesajul lor este unul cât se poate de clar: VOR SCHIMBAREA!

Este datoria noastră să fim alături de lupta pe care o duc femeile din Iran, iar autoritățile naționale, precum și cele europene trebuie să ridice vocea împotriva abuzurilor care au loc față de femeile din Iran, dar și din alte colțuri ale lumii. Când se întâmplă astfel de tragedii avem nevoie ca vocea instituțiilor din țările democratice ale lumii să se facă auzită, iar femeile care protestează și se luptă pentru drepturile lor să știe că nu sunt singure împotriva unui regim abuziv.

Ceea ce se întâmplă acum în Iran nu este doar o mișcare pentru drepturile femeilor, este o luptă pentru drepturile omului, o luptă pentru libertatea religioasă și autonomia corporală.

Problema (ca în multe alte societăți) este dreptul femeii de a alege! Ea ar trebui să poată decide singură cum vrea să fie în lume! O femeie ar trebui să fie liberă să poarte orice dorește. Ea ar trebui să fie liberă să facă propriile alegeri cu privire la propriul ei corp și să fie în siguranță indiferent de alegerea făcută.

Sunt alături de femeile din Iran care protestează în urma crimei împotriva Mahsei Amini. Toate vocile femeilor din întreaga lume trebuie să se facă auzite acum!

Odihnește-te în pace, Mahsa, ai dat naștere unei noi mișcări!

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *